Průvodce proseccem

Jak si správně vybrat?

ROZDĚLENÍ PROSECCA PODLE ZBYTKOVÉHO CUKRU

Brut

Brut

Svěží a lahodná chuť sušší varianty prosecca s lehkou kyselostí a s obsahem zbytkového cukru do 12g/l. Brut si lze podrobněji rozdělit na:

  • Brut nature 0-3 g/l
  • Extra brut 3-6 g/l
  • Brut 6-12 g/l
Extra Dry

Extra Dry

Květinové tóny, exotické ovoce a jemnost. To vše a mnohem více symbolizuje prosecco s obsahem zbytkového cukru 12-18 g/l.

Dry

Dry

Hrozny bohaté na cukr, plné vůně a specifická harmonie, která okouzlí Vaše chuťové pohárky je prosecco s obsakem zbytkového cukru 18-32 g/l.

"Nikdo nemůže žít v kopcích Valdobbiadene, aniž by se do nich nezamiloval. Je to překrásná krajina a možná to je ten důvod, proč je naše prosecco tak dobré." Enrico Bortolomiol

Rozdělení prosecca podle perlivosti (tlaku v lahvi)

Tranquillo - tiché víno, které neobsahuje žádnou perlivost díky nulovému tlaku a žádnému obsahu oxidu uhličitého.

Frizzante - velmi jemná perlivost díky nižšímu tlaku 1 - 2,5 baru, typická je kratší doba perlení s obsahem větších  bublinek.

Spumante - šumivé víno s obsahem tlaku 5-6 barů a větším obsahem oxidu uhličitého, který způsobuje dlouhotrvající šumění a prosecco tak neztrácí svoji šumivou vlastnost.

Rozdělení prosecca podle perlivosti (tlaku v lahvi)

Rozdělení prosecca podle oblasti/kvality

DOC
Vína s tímto označením podléhají kontrolovanému původu, avšak nemají tak přísná kritéria k udělení.

DOCG
Nejvyšší stupeň hodnocení prosecca. Vína s tímto označením podléhajím přísným kritériím a mají kontrolovaný a garantovaný původ v Itálii. Prosecco s tímto označením pochází z oblasti Valdobbiadene, Conegliano a Asolo.

Výroba prosecca metodou Charmat-Martinotti

Sběr hroznů

Sběr hroznů

Ruční sběr hroznů odrůdy Glera.
Jemné stlačování

Jemné stlačování

Vyluhování čisté šťávy z hroznů a následně sofistikované lisování hroznů.
První fermentace

První fermentace

Kvašení pod tlakem v tanku z nerezové oceli a vznik základního vína. Kvasinky přemění cukr na teplo, alkohol a CO2 a díky této alkoholové fermentaci dostáváme základní tiché víno. Trvá přibližně 20 dní.
Druhá fermentace

Druhá fermentace

Druhotné kvašení v tanku neboli finální šumivý proces - smíchání vzniklých vín se směsí kvasnic a cukru, díky čemuž vzniká šumivé víno. Trvá minimálně 30 dní.
Filtrace a stáčení

Filtrace a stáčení

Odstraňování usazenin pomocí filtrace a následné plnění lahví pod tlakem.
Zašpuntování

Zašpuntování

Finální korkování lahví.
Tato prezentace používá pouze technické soubory cookies, které jsou nutné k fungování prezentace.